Back to projects

Porters

Distelweg - Amsterdam

1. Urban Fabric Development_Projecten_Porters_Straatzijde herfst samenkomen KLEINER

In het kort

PORTERS: EEN SOCIAAL WOONCONCEPT

Aan de noordelijke IJ-oevers in Amsterdam ontwikkelde Urban Fabric het project Porters; een sociaal woonconcept met 25 stadsappartementen, een collectieve binnenruimte en een gemeenschappelijke tuin. Het project is gelegen in het populaire gebied Buiksloterham. Hier wordt voormalige industrie getransformeerd naar een duurzame wijk voor wonen en werken.

Met dit sociale woonconcept bieden we bewoners ruimte voor activiteiten en verbinding. Zo is er een grote gemeenschappelijke binnenruimte op de begane grond ingericht waarover bewoners zelf kunnen beslissen hoe zij deze inrichten. Het ontwerp van het gebouw is erop gericht om sociale samenhang te bevorderen, beweging te promoten (met een uitnodigende trap) en ruimte te bieden voor zingeving en ontspanning; allemaal keuzes in het ontwerp die positief bijdragen aan het welzijn van de bewoner. Er is veel ruimte, daglicht en frisse lucht. En zon, want met een gevel aan de zuidzijde zijn de extra grote balkons ideaal georiënteerd.

Urban Fabric Development_Projecten_Porters_achterzijde gemeenschappelijke tuin
Urban Fabric Development Porters Distelweg

Fase 1 Ontrafelen

Buiksloterham: van industrie naar duurzame woonwijk

Een plantenboterfabriek en een zuur- en waterstoffenfabriek; in de Amsterdamse wijk Buiksloterham vestigden zich grote fabrieken vanwege de uitstekende ligging aan ’t IJ. Dit voormalige industriegebied is zich nu aan het ontwikkelen tot een duurzame wijk voor wonen en werken.

De geschiedenis geeft deze nieuwe woonwijk haar karakter; rauwheid en creativiteit kenmerken het gebied rondom de Distelweg. De percelen zijn er van oorsprong groot omdat de gemeente destijds een verdere uitbreiding van de fabrieken verwachtte. Op de kop van de Distelweg, de ader die de wijk Overhoeks met de rest van de stad verbindt, meert sinds 1957 de Distelwegveer aan. Voorheen voor goederenwagens die aansluiting zochten op het spoorwegennet, nu voor de bewoners en bezoekers van de nieuwe woonwijken die er sindsdien gebouwd zijn. De percelen aan de Distelweg zijn verkaveld in kleinere cityplots en de nieuwe wijk richt zich op een mix van werken én wonen.

6. Urban Fabric Development_Projecten_Porters_geschiedenis boomstam

Fase 2 Ontwikkelen

Samen invulling geven aan de eigen omgeving

Op deze grote industriële percelen wordt nu kleinschalig ontwikkeld onder de noemer Cityplot Buiksloterham; initiatieven van bewoners worden gecombineerd met projecten van ontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Dit biedt de mogelijkheid om bottom up en flexibel te ontwikkelen. Met Porters spelen we in op het idee achter deze cityplots; bewoners participeren en geven een eigen invulling aan de gemeenschappelijke faciliteiten.

Met Cityplot Buiksloterham ontwikkelen zelfbouwers, woningcorporaties en projectontwikkelaars samen de wijk. Ook het woonconcept van Porters maakt slim gebruik van de kracht van het collectief en de waarde van participatie. Zo ontwikkelden wij voor dit gebouw een gemeenschappelijke ruimte en tuin waar bewoners zelf invulling aan kunnen geven. Delen en sociale interactie staan centraal in dit concept. Dus kozen we voor een levendige plint en groene tuin om momenten van ontspanning en ontmoeting te faciliteren.

Urban Fabric Development_Projecten_porters_kaart locatie

Fase 3 Ontketenen

Ontwerpkeuzes op basis van verbinding

Urban Fabric ontwikkelde Porters als sociaal woonconcept, want een sociaal leven is één van de bouwstenen voor een gelukkig leven. Of het nu de begane grond, de gemeenschappelijke ruimte, de tuin of de XL balkons betreft, in het ontwerp zijn er telkens keuzes gemaakt vanuit de gedachte de sociale samenhang te bevorderen. Onder bewoners, maar ook met omwonenden en de buurt.

Zo is de aangrenzende collectieve tuin van dit appartementengebouw ingericht met zitmeubilair en een barbecueplek voor gedeeld gebruik. Een natuurlijke overgang van de collectieve tuin naar het kindvriendelijke binnenplein zorgt voor een toegankelijke en open structuur. Ook de speciaal ontworpen buurtboekenkast faciliteert onderlinge contactmomenten. Onze inzet van deze ontwerpkeuzes: een community vormen en hiermee blijvende impact maken in het leven van de bewoners en omwonenden van het project.

8. Urban Fabric Development_Projecten_porters_fase 3 voor de gemeenschap